Wat kost een warmtepomp?

Informatie & de kosten van warmtepompen met en zonder subsidie

Wat kosten warmtepompen?

 

Informatie en richtprijzen via wat-kost-het.be

Warmtepompen zijn betaalbaar en rendabel

Flink besparen op uw energierekening

Subsidies en premies 2019?

Via wat-kost-het.be kunt u aanbiedingen aanvragen

Warmtepompen

Een warmtepomp is een apparaat dat lucht verplaatst. Hij wordt gebruikt om uw woning te verwarmen of te koelen, voor warm water, voor vloerverwarming of bijvoorbeeld voor zwembaden. Dit wordt gedaan met duurzame energie. De warmtepomp is dus een milieuvriendelijke vervanger van de cv-ketel. Op deze pagina kunt u alle informatie vinden om te beslissen of een warmtepomp een goed idee is voor u.

Hoe werkt het?

Een warmtepomp haalt warmte van buiten (dit kan via water, lucht of de bodem zijn) en zet het om in warmte voor in huis. Er zit een vloeistof in de warmtepomp die bij lage temperatuur al verdampt. De warmte van buiten zet de vloeistof om in gas, vervolgens wordt die damp samen geperst waardoor de temperatuur stijgt. Deze hete damp geeft zijn warmte af aan het koude water in de cv-installatie of aan de binnenlucht. Het water wordt opgewarmd, gaat het huis rond en zo wordt het huis dus verwarmd. De damp condenseert door het koude water en kan dus weer gebruikt worden.

Warmtepomp

Warmtepomp

Afhankelijk van het soort duurt de installatie tussen 1/2 dag tot 1 week.

GRATIS OFFERTE WARMTEPOMPEN

Bespaar tot wel 45% op warmtepompen via wat-kost-het.be. Vul onderstaand formulier in en klik op verzenden; het is gratis, u loopt geen enkel risico en u weet gelijk waar u aan toe bent.

Verschillende typen warmtepompen

De meest voorkomende warmtepompen zijn:

 • Lucht/lucht warmtepomp: Dit type warmte pompt kan vergeleken worden met een airconditioning en is ook zo te gebruiken. De warmte wordt gehaald uit de buitenlucht en afgegeven aan de binnenlucht. Het rendement is afhankelijk van de temperatuur van de buitenlucht. Vergeleken met de andere typen warmtepompen is deze relatief goedkoop. Deze warmtepomp is opgebouwd uit een binnen- en een buitenunit.
 • Lucht/water warmtepomp: Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en geeft het af aan het water in de cv-installatie in huis. Ook bij deze warmtepomp is het rendement dus afhankelijk van de buitentemperatuur, maar zelfs als het vriest is het mogelijk het hele huis goed te verwarmen. Ook deze warmtepomp heeft een binnen- en een buitenunit.
 • Bodem/water warmtepomp: De warmte wordt hierbij uit de grond gehaald, waardoor de seizoenen en de temperatuur buiten geen invloed hebben op het rendement. De warmte wordt dan omgezet en afgegeven aan het water in huis. Deze warmtepomp heeft alleen een binnenunit, maar er moet wel een bron in de grond gemaakt worden. Deze pomp wordt ook wel een geothermische warmtepomp genoemd. Vergeleken met de andere pompen heeft deze een gemiddeld hoger rendement.
 • Water/water warmtepomp: Hierbij wordt er grondwater gebruikt; de warmte wordt afgegeven aan het systeem en vervolgens gaat het water weer terug de grond in. De seizoenen en buitentemperatuur beïnvloeden het rendement niet. Er is geen buitenunit nodig, maar er moeten wel 2 putten in de grond geboord worden om het water vandaan te halen en weer te lozen. Vergeleken met de andere warmtepompen kost deze gemiddeld meer dan de anderen, want bij dit type moeten de meeste grondwerken worden uitgevoerd.
 • Hybride warmtepomp: Dit is een combinatie van een lucht/water warmtepomp en een hoogrendementsketel. Deze worden aan elkaar gekoppeld en afhankelijk van het weer buiten en de gevraagde hoeveelheid zal de ene meer leveren dan de andere. De werking verschilt; er zijn namelijk meerde soorten hybride warmtepompen. De pomp met buitenunit (de warmte kan dan alleen uit de buitenlucht worden gehaald en kan alleen gebruikt worden voor ruimteverwarming), de pomp zonder buitenunit (deze haalt warmte uit de afgevoerde ventilatielucht en kan gebruikt worden voor het sanitaire water en voor het cv-water) en het combinatiesysteem (deze heeft een buitenunit en deze kan zowel van de buiten- als de ventilatielucht warmte onttrekken).

Wat kosten warmtepompen gemiddeld?

De exacte prijs hangt van meerdere factoren af, zoals het type warmtepomp, hoeveel vermogen die moet hebben, arbeidskosten installateur, eventuele grondwerken etc. We willen u toch een idee geven hoeveel een warmtepomp u ongeveer zal gaan kosten. U moet dan denken aan de volgende gemiddelde prijzen:

 • Lucht/lucht warmtepomp: € 4.000,- tot € 7.000,-
 • Lucht/water warmtepomp: €4.000,- tot € 8.000,-
 • Bodem/water warmtepomp: € 10.000,- tot € 25.000,-
 • Water/water warmtepomp: vanaf € 15.000,- 
 • Hybride warmtepomp: € 5.000,- tot € 7.000,-

Om te weten te komen hoeveel een warmtepomp u exact zou gaan kosten kunt u het beste een offerte aanvragen. U kunt dat op deze pagina doen en deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend. De terugverdientijd zal ongeveer tussen 9 en 14 jaar liggen.

Is investeren in een warmtepomp iets voor u?

  Investeren in een warmtepomp is niet iets wat u zomaar eventjes kunt doen, er komt namelijk veel bij kijken. Daarom hebben wij voor u de voor- en nadelen op een rijtje gezet, zodat u kunt beslissen of deze investering iets voor u is of niet.
  Voordelen:
 • U bespaart energie
 • Waardeverhoging van uw huis
 • Duurzaam en milieuvriendelijk
 • Weinig onderhoud
 • Klaar voor de toekomst (geen aardgas meer nodig)
 • Beschikbare premies

       Nadelen:

 • Aanschafprijs
 • Uw woning moet goed geïsoleerd zijn 
 • Kost ruimte
 • Niet ieder systeem past in elke woning
 • Er zijn vergunningen nodig, niet iedereen mag zomaar een warmtepomp plaatsen

VRAAG NU GRATIS OFFERTES VOOR WARMTEPOMPEN AAN VIA WAT-KOST-HET.BE

Nog meer weten over warmtepompen?

Extra informatie over warmtepompen vindt u hieronder:

Isolatie

Waar u misschien niet over heeft nagedacht is isolatie. Isolatie is namelijk heel belangrijk als u van plan bent een warmtepomp te kopen. Isolatie zorgt ervoor dat de warmte in uw huis blijft, waardoor er minder energie nodig is. Het is dus ook belangrijk als u geen warmtepomp hebt. Als u een niet of slecht geïsoleerde woning heeft, dan heeft een warmtepomp niet veel zin, want dan zal het rendement niet gunstig zijn. Isolatie is een van de belangrijkste factoren voor een warmtepomp.

 

Vergunningen

Als u een warmtepomp gaat installeren kunt het beste contact opnemen met uw gemeente om na te gaan of en zo ja welke vergunningen u nodig hebt, want dat kan per woonplaats verschillen. Mogelijk zijn een milieu- of bouwvergunning, vergunning om een warmtepomp te installeren voor huishoudelijk doeleinden of een vergunning voor een bodemwarmtewisselaar die werkt met gevaarlijke stoffen nodig. Ook is er een meldingsplicht voor bijvoorbeeld een bodemwarmtewisselaar waarbij tot 50 m diep geboord mag worden. Laat u dus vooraf goed informeren.

Premies

Er zijn meerdere premies mogelijk voor een warmtepomp, omdat het doel natuurlijk is om zo duurzaam mogelijk te worden. Premie van de netbeheerder van een warmtepomp, totaalrenovatiebonus (als u minstens 3 energiebesparende maatregelen neemt) en burenpremie zijn hier voorbeelden van. De premies verschillen per soort, ze kunnen liggen tussen € 300,- en € 4.000,-, telkens maximaal 40% van het factuurbedrag. Er zijn nog meer premies mogelijk, dus laat u zich goed informeren en vraag als u offertes aanvraagt meteen voor welke premies u eventueel in aanmerking komt.

Aanvullende informatie

Extra achtergrondinformatie vindt u hieronder

 

%

Stijging energieprijzen 1997-2012

%

Stijging energieprijzen 1997-2012

Stijgende Energieprijzen

De energieprijzen stegen jaar in, jaar uit. Wist u bijvoorbeeld dat van 1997 tot en met 2012 de gemiddelde energieprijzen met maar liefst 120% zijn gestegen? Dat terwijl alle andere goederen en diensten met 35% stegen. De gemiddelde energieprijzen zijn in 2019 ten opzichte van 2018 ook weer gestegen en voor de komende jaren is de verwachting is dat de energieprijzen zullen blijven stijgen.

Het verlagen van de energiekosten is daarom zeer lonend. Het in gebruik nemen van een warmtepomp is dan ook een verstandige beslissing.

Geld besparen via wat-kost-het.be

Hieronder volgt meer informatie over de voordelen van wat-kost-het.be en waarom u altijd meerdere offertes moet aanvragen
Uw kosten uitrekenen
https://www.wat-kost-het.be is wel zo gemakkelijk
N

+350 kosten overzichten

Benieuwd naar de kosten van iets? Check dan de ruim 350 kostenbegrotingen van wat-kost-het.be.

N

Eenvoudig oriënteren

Wat-kost-het.be biedt relevante informatie en up-to-date gemiddelde/indicatieve tarieven.

N

Informatie en aanbiedingen aanvragen

Direct online gratis en vrijblijvend informatie en aanbiedingen aanvragen bij gespecialiseerde bedrijven in uw eigen regio. Simpel via wat-kost-het.be!

Waarom meerdere offertes aanvragen?

• Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen; zo kunt u goed documentatie, voorstellen en prijzen vergelijken

• Het scheelt u 100% gegarandeerd geld; er bestaan ALTIJD prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders

• Het is volkomen gratis en vrijblijvend; behalve 1 minuut invulwerk kost het u niets en u bent tot niets verplicht

• Het bespaart u tijd met het zoeken naar verschillende aanbieders bij u in de buurt 

• U ontvangt daarnaast voorstellen en documentatie waardoor uw kennis over het onderwerp zal toenemen

• Wees geen dief van uw geldbeugel en betaal niet teveel!

Hoe u via wat-kost-het.be veel geld kunt besparen

 • Via wat-kost-het.be kunt u al uitgebreid (indicatieve) prijsinformatie bekijken en u oriënteren
 • Wilt u echter met 100% zekerheid de kosten weten in uw specifieke geval, dan bieden wij extra service
 • Via wat-kost-het.be kunt u geheel vrijblijvend online een aanvraag doen voor verschillende offertes en documentatie
 • Na ontvangst van uw online aanvraag gaan wij direct voor u aan de slag
 • Uw aanvraag wordt direct verzonden aan maximaal 6 aangesloten warmtepomp leveranciers direct bij u in de regio
 • U ontvangt binnen enkele dagen documentatie en prijsopgaven (volledig gratis en vrijblijvend)
 • U kunt op uw gemak documentatie bekijken en prijzen vergelijken
 • U bent tot niets verplicht, maar u zult zien dat de prijzen meestal af zullen wijken en u daardoor eenvoudig geld kunt besparen
Heeft u een klus of project?

Heeft u een klus of project?

Bent u zich  aan het oriënteren over een aankoop of een klus zoals een verbouwing, reparatie of anderszins?

Oriëntatie en offertes aanvragen via https://www.wat-kost-het.be

Oriëntatie en offertes aanvragen via wat-kost-het.be

Op wat-kost-het.be kunt u de gemiddelde of indicatieve kosten van een product of dienst achterhalen. Echter zullen prijzen in specifieke gevallen afwijken. Wilt u gratis en geheel vrijblijvend te weten komen wat het u exact zou gaan kosten? Dan kan dat ook via wat-kost-het.be en u kunt daarmee bovendien fors op uw uitgaven besparen!

Simpel online een formulier invullen

Simpel online een formulier invullen

U gaat op de website naar het onderwerp van uw keuze en leest op uw gemak de algemene informatie en de prijsinformatie door. Wilt u zelf  gratis en vrijblijvend documentatie en aanbiedingen ontvangen? Dan kunt u het online aanvraagformulier invullen en op verzenden klikken.

Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag met uw aanvraag en zorgt voor verspreiding van uw aanvraag onder maximaal 6 aangesloten partners in uw eigen regio.

Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Oriënteren en vergelijken

Oriënteren en vergelijken

Binnen enkele werkdagen ontvangt u informatie en vrijblijvende prijsopgaven welke u op uw gemak kunt bekijken en natuurlijk vergelijken. Wist u dat u tot wel 45% kunt besparen door offertes te vergelijken?

Handig

Via wat-kost-het.be kunt u snel en op eenvoudige wijze inzicht krijgen in de gemiddelde kosten die u voor een product of dienst kwijt bent.

Gratis en vrijblijvend

Gebruik van deze website en aanvragen van informatie en offertes is volledig gratis en vrijblijvend.

Vergelijk en bespaar geld

Door in 1 stap offertes aan te vragen bij wel 5 partijen heeft u een goede basis om te vergelijken en eenvoudig geld te besparen.

Wie zijn wij?

Wat-kost-het.be is een initiatief van Cleveryards BV, specialist in online financiële informatie.

© Wat-kost-het.be – Meer dan 350 up-to-date kostenoverzichten voor talloze producten en diensten PrivacyDisclaimer