Wat kost dakisolatie

Waarom dakisolatie zichzelf binnen enkele jaren terugverdient

Wist u dat de meeste warmte verloren gaat via het dak?

Gevolg: koude woning, hoge stookkosten en onbehaaglijk leefklimaat

Dakisolatie is een uitstekende en rendabele oplossing!

Verschillende methodes en isolatiewaarden zijn mogelijk

Voor elk budget een oplossing; geniet van een behaaglijke woning!

Via wat-kost-het.be kunt u aanbiedingen aanvragen

Wat kost dakisolatie?

Op deze pagina geven wij u uitgebreide informatie en indicatieve prijzen voor het laten aanbrengen van dakisolatie. Tevens kunt u geheel gratis en vrijblijvend documentatie en prijsopgaven aanvragen via wat-kost-het.be bij aangesloten isolatiebedrijven uit uw eigen regio.

Dakisolatie

Er bestaan niet alleen verschillende soorten daken (platte daken, schuine/hellende daken), maar ook verschillende soorten dakbeschot (beton, dakplaten, hout etc) en dakbedekking (bitumen, dakpannen, kunststof etc.). Dit alles heeft invloed op welke wijze het beste is om uw dak te isoleren. Onder dakbeschot verstaan we de “onder”constructie van het dak.

Het dak beslaat een groot gedeelte van uw woning en er gaat dan ook veel warmte verloren via het dak bij niet (goed) geïsoleerde woningen. Een goede dakisolatie heeft dan ook forse invloed op het besparen op uw energierekening. En een bijkomend voordeel is dat de behaaglijkheid in uw woning ook aanzienlijk verbetert.

Isolatie zolder

Dakisolatienorm

Daarnaast wordt dakisolatie verplicht. Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moeten alle daken van zowel koopwoningen als ook huurwoningen, die voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, tegen het jaar 2020 geïsoleerd zijn. Daarbij wordt als norm aangehouden dat de R-waarde (dat is de warmteweerstand) minimaal 0,75 m2 K/W (vierkante meter kelvin per watt) moet zijn. Om dat te bereiken moet u denken aan een laagdikte van circa 3 tot 4 cm. isolatiemateriaal, één en ander wel afhankelijk van het soort isolatiemateriaal dat u wilt gaan gebruiken natuurlijk.

Isoleren zoldervloer 

Indien u een zolder heeft welke onbewoond of onverwarmd is, dan volstaat het ook om uw zoldervloer te isoleren. Een goed geïsoleerde zoldervloer geldt dan als een geïsoleerd dak. Voorwaarde hiervoor is wel dat de gehele isolatie over het hele plafond doorloopt en een R-waarde heeft van 0,75 m2 K/W.

GRATIS OFFERTE DAKISOLATIE  

Bespaar tot wel 45% op dakisolatie via wat-kost-het.be. Vul onderstaand formulier in en klik op verzenden; het is gratis, u loopt geen enkel risico en u weet gelijk waar u aan toe bent.

Strafpunten

In het jaar 2020 gaan er een aantal verplichtingen op het gebied van renoveren van kracht. Voldoet u niet aan deze verplichtingen dan riskeert u strafpunten en bij 15 strafpunten loopt u het risico dat uw woning onbewoonbaar wordt verklaard. Bij deze verplichtingen moet u bijvoorbeeld denken aan het vervangen van enkel glas door minstens dubbel glas, het plaatsen van rookmelders, het vervangen van verwarmingsketels en ook het isoleren van uw dak of zolder.

Indien uw dakisolatie niet op orde is kan de wooninspecteur tot 2020 een beperkt aantal strafpunten toekennen en krijgt de eigenaar de tijd om het dak te isoleren. Vanaf 1 januari 2020 echter zal een woning die niet aan de dakisolatienorm voldoet bestraft worden met 15 punten wat betekent dat uw woning ongeschikt kan worden bevonden door de burgemeester. De dakisolatienorm geldt niet voor kamers en ook daken die kleiner zijn dan 2 m2 zijn vrijgesteld.

U kunt de aanwezigheid van dakisolatie of de isolatie van uw zolder aantonen middels het EPC (energie prestatie certificaat) of het postinterventiedossier van uw woning.

Verschillende manieren om uw dak te isoleren

Nieuwbouw woningen zijn standaard al geïsoleerd, dus wij behandelen hier alleen het na-isoleren van een bestaand dak. Daar zijn verschillende methodes voor:

 • Het isoleren van uw zoldervloer
 • Hellend / schuin dak: isoleren binnenzijde dakbeschot 
 • Hellend / schuin dak: isoleren buitenzijde dakbeschot 
 • Plat dak: isoleren tussen de balkenlaag
 • Plat dak: isoleren aan de buitenzijde dakbeschot

Het isoleren aan de binnenzijde van het dakbeschot wordt ook wel de koud dak methode genoemd. Het isoleren aan de buitenzijde van het dakbeschot wordt de warm dak methode genoemd.

Dakisolatie buitenzijde dakbeschot

Het grote voordeel van deze warm dak methode is dat het hele dakbeschot tegen vocht en kou wordt beschermd. Op die manier wordt het dakbeschot minder aangetast. Het is echter wel een ingrijpende methode aangezien alle dakbedekking of dakpannen moeten worden verwijderd en ook de goten en hemelwaterafvoeren moeten worden aangepast. Dit maakt de warm dak methode ook duurder dan de koud dak methode.

Dakisolatie binnenzijde dakbeschot

Met deze koud dak methode wordt alleen de leefruimte geïsoleerd en is er dus geen thermische bescherming van de draagconstructie. Als materiaal kan bijvoorbeeld minerale isolatiewol of isolatieplaten worden gebruikt. Deze methode is goedkoper dan de warm dak methode, maar zoals gezegd is er geen thermische bescherming van de draagconstructie en er gaat aan de binnenzijde ruimte verloren.

Wat gaat u ongeveer besparen?

Dakisolatie is samen met spouwmuurisolatie en dubbel glas de meest rendabele vorm van woningisolatie. Een slecht geïsoleerde tussenwoning verbruikt jaarlijks 2.000 m3 gas of meer! Het gemiddelde gasverbruik voor een tussenwoning is 1.350 m3 gas per jaar.

Maar met een goed geïsoleerde woning kunt u het gemiddelde gasverbruik terugdringen naar zo’n 1.000 m3 per jaar. En met de alsmaar stijgende energieprijzen betekent dat een forse besparing. Zo lag de gasprijs in juli 2018 gemiddeld op € 0,6710 per m3, voor dit jaar (juli 2019) is dat gemiddelde al gestegen naar € 0,7131 per m3.

Door het na-isoleren van uw dak bespaart u al gauw 350 m3 aan gas op jaarbasis, wat bij de huidige prijzen van gas neerkomt op circa € 249,- en bij slecht geïsoleerde woningen kunt u zelfs tot 1.000 m3  gas besparen, wat neerkomt op circa € 713,- besparing op jaarbasis.

Wat kost dakisolatie ongeveer?

 • De prijs voor dakisolatie is moeilijk aan te geven omdat de prijs van veel factoren afhankelijk is. Gaat het om een plat of een schuin dak? Welk soort isolatiemateriaal wilt u gebruiken? Ook prijsbepalend zijn  oppervlakte, hoogte en gewenste isolatiewaarde.
 • Daarnaast is van belang welke methode gehanteerd wordt; de koud dak methode of de warm dak methode.
 • Als we uitgaan van een gemiddeld dakoppervlak van ca. 70 m2, dan bent u gemiddeld € 2.450,- kwijt voor het isoleren van een hellend dak aan de binnenzijde en ca. € 4.000,- als u een hellend dak aan de buitenzijde laat isoleren. Indien het een plat dak betreft dan moet u denken aan een bedrag van gemiddeld € 2.400,- voor isolatie aan de binnenzijde en gemiddeld € 6.400,- voor isolatie aan de buitenzijde. 
 • Met de huidige gasprijzen (voor juli 2019: € 0,7131 per m3) betekent het dat u uw investering in gemiddeld 4 tot 9 jaar kunt terugverdienen.

Subsidies & Premies dakisolatie 2019

 • Premie van netbeheerder voor dakisolatie
 • Verlaagd btw-tarief
 • Overkoepelende renovatiepremie
 • Totaalrenovatiebonus

Zoals gezegd gaat er veel warmte verloren via het dak wat u niet alleen merkt aan hoge stookkosten, maar ook aan een onbehaaglijk wooncomfort. Het isoleren van uw dak is een uitstekende en rendabele oplossing. En met de beschikbare subsidies en premies kunt de de terugverdientijd van uw investering verkorten. Het kan u een pak geld besparen! Laat u goed informeren door de isolatiespecialist. Door het bovenstaande formulier in te vullen kunt u direct gratis en geheel vrijblijvend een prijsraming aanvragen bij isolatiespecialisten bij u uit de regio. 

Premie van netbeheerder

Deze premie geldt voor zowel voor als u zelf de dakisolatie aanbrengt als ook als u dat door een isolatiespecialist laat uitvoeren. De premie zal echter wel lager liggen indien u de werken zelf uitvoert. Ook voor het isoleren van een zoldervloer kan er premie aangevraagd worden. Voorwaarde is dan wel dat op zolder geen verwarmde woonvertrekken mogen komen. Houd u er rekening mee dat de premie of voor dakisolatie of voor zoldervloer isolatie aangevraagd kan worden, maar niet voor beide! Maar hoeveel bedraagt de dakisolatie premie dan? Belangrijk hierbij is de datum op de eindfactuur, want die datum bepaalt de hoogte van de premie. Staat op de eindfactuur een datum tussen 1 januari en 31 december 2019? Dan ontvangt u een premie van € 4,- per m2 als u de werken door een aannemer cq. isolatiespecialist laat uitvoeren en € 2,- per m2 als u de werkzaamheden zelf uitvoert. Soms gelden er in bepaalde steden en/of gemeenten nog andere premies, dus laat u vooraf goed informeren naar de mogelijkheden, want dat kan u een pak geld besparen. 

Verlaagd btw-tarief

U komt in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief van 6% in plaats van 21% indien u isolatiewerkzaamheden laat uitvoeren in een privéwoning ouder dan 10 jaar oud.

Overkoepelende renovatiepremie

De nieuwe overkoepelende renovatiepremie is op 1 februari 2019 ingegaan. Ook voor het isoleren van uw dak kunt u aanspraak maken op deze premie, maar dan moeten er naast de dakisolatie ook structurele werken aan de dakstructuur worden uitgevoerd. Meer informatie over de overkoepelende renovatiepremie, voorwaarden en formulieren kunt u vinden op wonenvlaanderen.be

Totaalrenovatiebonus

U heeft recht op de totaalrenovatiebonus indien u binnen 5 jaar tijd minimaal 3 energiebesparende maatregelen heeft genomen. Hieronder valt naast isolatie van de buitenmuur, spouwmuurisolatie, vloer- of kelderplafondisolatie, nieuw geplaatste beglazing, zonneboiler, warmtepomp en ventilatiesysteem ook dak- of zoldervloerisolatie. Het nieuw geïsoleerder dakoppervlak moet wel minimaal 30 m2 zijn. Een andere voorwaarde is dat de eindfactuur van de eerste investering niet ouder mag zijn dan 1 januari 2017. Indien u 3 investeringen binnen 5 jaar tijd heeft gedaan, dan bedraagt de bonus € 1.250,- en dat kan oplopen tot € 4.750,- indien u 7 investeringen heeft gedaan. Voor appartementen gelden echter andere (lagere) bonussen.

 

 

Uw kosten uitrekenen
https://www.wat-kost-het.be is wel zo gemakkelijk
N

+350 kosten overzichten

Benieuwd naar de kosten van iets? Check dan de ruim 350 kostenbegrotingen van wat-kost-het.be.

N

Eenvoudig oriënteren

Wat-kost-het.be biedt relevante informatie en up-to-date gemiddelde/indicatieve tarieven.

N

Informatie en aanbiedingen aanvragen

Direct online gratis en vrijblijvend informatie en aanbiedingen aanvragen bij gespecialiseerde bedrijven in uw eigen regio. Simpel via wat-kost-het.be

Heeft u een klus of project?

Heeft u een klus of project?

Bent u zich  aan het oriënteren over een aankoop of een klus zoals een verbouwing, reparatie of anderszins?

Oriëntatie en offertes aanvragen via https://www.wat-kost-het.be

Oriëntatie en offertes aanvragen via wat-kost-het.be

Op wat-kost-het.be kunt u de gemiddelde of indicatieve kosten van een product of dienst achterhalen. Echter zullen prijzen in specifieke gevallen afwijken. Wilt u gratis en geheel vrijblijvend te weten komen wat het u exact zou gaan kosten? Dan kan dat ook via wat-kost-het.be en u kunt daarmee bovendien fors op uw uitgaven besparen!

Simpel online een formulier invullen

Simpel online een formulier invullen

U gaat op de website naar het onderwerp van uw keuze en leest op uw gemak de algemene informatie en de prijsinformatie door. Wilt u zelf  gratis en vrijblijvend documentatie en aanbiedingen ontvangen? Dan kunt u het online aanvraagformulier invullen en op verzenden klikken

Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag met uw aanvraag en zorgt voor verspreiding van uw aanvraag onder maximaal 6 aangesloten partners in uw eigen regio.

Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Oriënteren en vergelijken

Oriënteren en vergelijken

Binnen enkele werkdagen ontvangt u informatie en vrijblijvende prijsopgaves welke u op uw gemak kunt bekijken en natuurlijk vergelijken. Wist u dat u tot wel 45% kunt besparen door offertes te vergelijken?

Handig

Via wat-kost-het.be kunt u snel en op eenvoudige wijze inzicht krijgen in de gemiddelde kosten die u voor een product of dienst kwijt bent.

Gratis en vrijblijvend

Gebruik van deze website en aanvragen van informatie en offertes is volledig gratis en vrijblijvend.

Vergelijk en bespaar geld

Door in 1 stap offertes aan te vragen bij wel 5 partijen heeft u een goede basis om te vergelijken en eenvoudig geld te besparen.

Wie zijn wij?

Wat-kost-het.be is een initiatief van Cleveryards BV, specialist in online financiële informatie.

© Wat-kost-het.be – Meer dan 350 up-to-date kostenoverzichten voor talloze producten en diensten PrivacyDisclaimer