Spouwmuurisolatie is dé oplossing

Oudere woningen hebben vaak niet-geïsoleerde spouwmuren

Binnen enkele dagen een warme en energiezuinigere woning

Via https://www.wat-kost-het.be kunt u aanbiedingen aanvragen

Airconditioning

Met een airco kan het binnenklimaat worden geregeld. Dit houdt in dat zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid geregeld kan worden.

Nu zou je zeggen, waar hebben we in België een airco voor nodig? Zulke mooie zomers hebben we toch niet? Maar tijdens een benauwde klamme nacht zou een airco toch wel lekker zijn voor een goede nachtrust of niet? En airco’s kunnen ook verwarmen, wat in de winter geen overbodige luxe is.

Daarnaast wordt een airco niet alleen particulier gebruikt maar ook in het bedrijfsleven. Een aangename temperatuur op kantoor komt de werkprestatie ten goede. Vaak worden de ruimten waar de servers van computernetwerken staan ook gekoeld met een airconditioning.

Soorten airco’s

Airco’s heb je in verschillende soorten en maten, maar grofweg kun je zeggen dat er mobiele airco’s en split-of multisplit airco’s zijn.

Zoals de naam al zegt zijn mobiele airco’s mobiel en kunnen doordat er wieltjes onder zitten van de ene plek naar de andere plek worden verplaatst. Wel moet de warme lucht kunnen worden afgevoerd door middel van een slang door het raam. Mobiele airco’s zijn goedkoper dan split- of multisplit airco’s, maar het energieverbruik is vrij hoog en de meeste mobiele airco’s maken aardig wat lawaai.

Een split- of multisplit airco bestaat uit een buitendeel en één (split) of meerdere (multisplit) binnendelen. Deze delen zijn met elkaar verbonden via dunne koelleidingen. Bij een split airco kan er maar één vertrek van de woning worden gekoeld en bij een multisplit airco kunnen meerdere vertrekken worden gekoeld. Splitsystemen hebben meer koelvermogen dan een mobiele airco.

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een airco?

Let op wanneer je een airco aanschaft of het koelvermogen van de airco groot genoeg is om het betreffende vertrek te kunnen koelen. Let daarnaast ook het aantal decibel (dB) wat de airco produceert, zeker van belang als u de airco in de slaapkamer wilt gaan gebruiken.

Capaciteitsberekening

De ene ruimte is de andere ruimte niet en de ene airco is de andere niet. Voor het bepalen van het soort airconditioning en het correcte koelvermogen is een capaciteitsberekening noodzakelijk. Hierbij zijn verschillende variabelen van toepassing zoals bijvoorbeeld de afmetingen van de ruimte, maar ook de ligging van de ruimte (richting noordzijde of zuidzijde bijvoorbeeld), de mate van muur- en raamisolatie, het aantal ramen en de afmetingen daarvan, de warmtebronnen in de ruimte zoals computers, servers e.d, de zitplaatsen van mensen (je wilt geen koude aircolucht direct in de nek krijgen).

Door de benutting van al deze variabelen wordt uiteindelijk hét voor u geschikte model airconditioning bepaald. Twee andere factoren die mede bepalend zijn, zijn de technische haalbaarheid qua installatie: in kantoren is een inbouwmodel in systeemplafonds vaak een elegante en efficiënte oplossing, maar in slaapkamers is dat vaak geen haalbare kaart. De tweede, heel belangrijke factor is de prijs. Deze moet goed in verhouding zijn tot de te behalen verbetering van wooncomfort of verbetering van efficiency.

Energiezuinige airco’s

De technologische ontwikkeling staat gelukkig niet stil, waardoor airco’s steeds zuiniger worden met vaak ook nog een verbetering van capaciteit. Zeker in geval van kantoorgebruik is het belangrijk om het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van het airconditioningsysteem mee te nemen in de beslissing. Met een gemiddelde levensduur van 10 tot 12 jaar is het verbruik een belangrijke factor.

Airconditioning ook goed tegen vocht

U heeft het in uw auto wellicht al gemerkt: op het moment dat u condens op de binnenkant van de ramen hebt, gaat het verwijderen daarvan beter met koude dan met warme lucht. Dat komt doordat vocht aangetrokken wordt door koude lucht. Hetzelfde werkt met een airconditioning in uw woning of kantoor/bedrijfsruimte: deze zal bij regelmatig gebruik de ruimte automatisch ontvochtigen: handig !

Prijzen airco

Goede airco’s beginnen rond een prijs van € 1.450,- exclusief btw en inclusief montage. Mobiele airco’s heb je al vanaf € 179,-, maar de gemiddelde prijs voor een mobiele airco is € 325,- . Let op de vermelde prijzen zijn exclusief btw, echter geldt van 1 maart 2013 tot 1 juli 2015 een btw verlaging van 21% naar 6% op de arbeids/montagekosten.

Wij adviseren indien u over wilt gaan tot de aanschaf van een airconditioningsysteem om meerdere offertes aan te vragen. De concurrentie is groot en zo kunt u gemakkelijk systemen en prijzen vergelijken, de beste keuze maken en zo vele honderden euro’s besparen. Hieronder kunt u een formulier invullen waarbij in 1 keer meerdere regionale airconditioningsbedrijven geheel gratis en vrijblijvend documentatie en offertes aan u uitbrengen. Wel zo handig !

N

Geld besparen op dakdekkerskosten?

Vul uw gegevens in en ontvang gratis en vrijblijvend documentatie en aanbiedingen van regionale leveranciers: eenvoudig vergelijken en tot wel 45% besparen op de kosten!

 

LET OP Subsidie 2015 voor airconditioning werkzaamheden

Het kabinet heeft besloten dat het VERLAAGD BTW TARIEF  dat wordt geheven op arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen verlengd wordt tot 1 juli 2015. Dit betekent voor veel consumenten een forse besparing op de arbeidskosten. In plaats van 21 % worden werkzaamheden met slechts 6 % btw belast.  In feite een subsidiëring van 15 % !

 

Indicatieve kosten spouwmuurisolatie alsmede de jaarlijkse besparing op energiekosten

WoningsoortAantal m2Besparing per jaar (2019)Prijs incl. 21% btw
flat25 m2€ 168,75€ 537.5
tussenwoning60 m2€ 405,00€ 1.290
hoekwoning90 m2€ 607,50€ 1.935
2 onder 1 kap100 m2€ 675€ 2.100
vrijstaand140 m2€ 1012,50€ 2.800
Bovenstaande kosten zijn gemiddeld en inclusief 21% btw. ER IS GEEN REKENING GEHOUDEN MET PREMIES OF SUBSIDIES! Berekening besparing is op basis van gemiddelde gaskosten van € 0,75 per m3. Bij hogere of lagere gasprijzen kan het voordeel hoger of lager zijn. Gemiddelde isolatiewaarde besparing is 9m3 per m2 gevel. Aantal m2 geeft te isoleren oppervlakte per woningsoort aan (gemiddeld).

Nog meer weten over spouwmuurisolatie ?

Extra informatie over het isoleren van spouwmuren vindt u hieronder:
Wat is een spouwmuur?

Om u een idee te geven van wat een spouwmuur is, zullen we eerst uitleggen hoe er al eeuwen in België gebouwd wordt. Al vanaf de 12e eeuw na Christus bouwt men in België met bakstenen. De term zegt het al: gebakken steen, bestaande uit voornamelijk rivierklei. Deze bakstenen worden al honderden jaren gestapeld gemetseld waardoor massieve en sterke muren ontstaan.

Deze massieve muren zijn echter wel gevoelig voor zogenaamde vochtdoorslag: een combinatie van grondwater, regen en wind zorgen ervoor dat de baksteen compleet verzadigd geraakt waardoor water door de baksteen en het mortel ‘migreert.’ Hierdoor wordt te zijner tijd ook de binnenkant van de muur ofwel de leefruimte vochtig. Dit ging ten koste van de kwaliteit.

Om de effecten van vochtdoorslag te minimaliseren werden er vaak hele dikke muren gemetseld waarbij het veel langer duurde voordat het vocht gemigreerd was. Maar – ook dat gebeurde.

De oplossing diende zich in het begin van de 20e eeuw. Nieuwe bouwtechnieken werden ontwikkeld door nieuwe inzichten. In plaats van 1 massieve muur bouwde men twee dunner muren naast elkaar, gescheiden door circa 5 tot 10 cm open ruimte die via ventilatie-openingen in contact met de buitenlucht stonden.

Illustratie vullen spouw

 

 

De voordelen waren dat weliswaar de buitenmuur met vocht verzadigd raakt, maar dat de binnenmuur droog bleef. Ook werd de ruimte gedroogd door verse lucht die aangevoerd werd en vochtige lucht die afgevoerd werd.

Spouwmuurisolatie in de praktijk

Voor het isoleren van de ruimte tussen de muren wordt gebruikt gemaakt van een eenvoudige techniek: na het boren van gaten in de buitenmuur (via een bepaald patroon) wordt isolatie in de ruimte gespoten. Er wordt niet gewerkt met purschuim omdat dan de werking van de spouw teniet wordt gedaan.

boren-buitenmuur-640-480

 

Het is belangrijk dat de spouw kan drogen en dat er verse luchttoevoer is en vochtige lucht weer afgevoerd kan worden. Veelal spreken we over een soort korrels of parels waarmee de muur geïsoleerd wordt.

 

Verschillende soorten spouwvullingmaterialen

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen die voor de na-isolatie van spouwmuren gebruikt worden. Deze materialen hebben elk verschillende voordelen en nadelen en natuurlijk een bepaald prijsplaatje. Echter moeten ze wel over de volgende eigenschappen beschikken:

 • vochtbestendig
 • goede isolerende werking
 • krimp-,scheur- en inzakvrij
 • luchtdoorlatend
 • dampdoorlatend (ademend)
 • brandvertragend

Veel voorkomende spouwvullingmaterialen zijn: perlietkorrels, glaswol, minerale wolvlokken, polystreenkorrels, steenwol en PUR en UF schuimen, hoewel deze laatsten minder toegepast worden.

 

Terugverdientijd investering in spouwmuurisolatie

Zoals u in de tabel kunt zien, verdient een woningeigenaar gemiddeld binnen uiterlijk tweeëneenhalf jaar de investering in spouwmuurisolatie terug, alleen al door te besparen op de energiekosten. Er is bij de berekening uitgegaan van gemiddelden en de huidige gasprijzen; in werkelijkheid is het afhankelijk van allerlei factoren, zoals het rendement van uw HR-ketel, de plaatsing van uw woning ten opzichte van weersinvloeden etc. Vast staat echter wel dat het isoleren van spouwmuren rendabel is, dat u flink bespaart op uw energiekosten en dat de investering relatief snel is terugverdiend !

De voordelen van spouwmuurisolatie

U zult geen spijt krijgen van het laten isoleren van uw spouwmuren gezien de vele voordelen:

 • grote besparing op energiekosten
 • verbetering leefcomfort
 • bescherming van binnenmuur en inhoud pand tegen vocht en koude
 • waardestijging woning
 • geluidsisolerend (woning wordt minder gehorig)
 • lage investering
 • snelle uitvoering van werk (1-2 werkdagen) met minimale overlast

 

Kan ik zelf mijn spouwmuren isoleren ?

Wij raden het af om zelf uw spouwmuren te isoleren: indien niet de gehele gevel gelijkmatig geïsoleerd wordt, zullen er koudebruggen ontstaan waardoor ook vochtoverlast in de woning zelf kan ontstaan. Daarnaast kan isolatiemateriaal verzakken waardoor de werking ook niet optimaal is.

Spouwmuurisolatiebedrijven beschikken naast kennis ook over de juiste apparatuur zoals endoscopen, warmtesensoren en overige apparatuur die essentieel is voor een vakkundige en betrouwbare uitvoering van het werk.

Indien u toch twijfelt is het wellicht handig om de kosten eens naast elkaar te leggen en te vergelijken: de inhuur van de noodzakelijke apparatuur in combinatie met de kosten voor isolatiemateriaal is wellicht dusdanig hoog dat het minder interessant om het werk zelf uit te voeren.

Wilt u exact weten wat uw kosten zijn en hoeveel u kunt besparen ?

Aanvullende informatie

Extra achtergrondinformatie vindt u hieronder

%

Stijging energieprijzen 1997-2012

%

Stijging energieprijzen 1997-2012

120% (!) prijsstijging energie over de laatste 15 jaar

Door de continu stijging van olieprijzen worden ook de kosten voor gas en electriciteit elk jaar hoger:

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde in maart 2012 dat een Belgiës huishouden in februari 2012 gemiddeld € 156,- kwijt was aan gas en electriciteit, ruim € 13,- meer dan in februari 2011. Dat is een stijging van ruim 6,1%. In vergelijking met 15 jaar geleden zijn de energieprijzen maar liefst 120% gestegen, terwijl de inflatie maar met 35% is gestegen.

Het verlagen van de energiekosten is daarom zeer lonend. Eén van de meest rendabele methodes is het isoleren van de woning.

Doe uw voordeel met het lage btw tarief

Tot 1 juli 2015 geldt het lage btw tarief voor onder meer spouwmuurisolatie. In plaats van 21% btw betaalt u slechts 6% op de arbeidskosten, een forse besparing van maar liefst 15% ! Voorwaarde is dat uw woning minimaal 2 jaar oud is. Lees hieronder voor welke werkzaamheden het lage btw tarief wel of niet geldt.

Welke werkzaamheden vallen WEL onder het verlaagde BTW Tarief ?
 •  het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van de badkamer, toilet, keuken, invalidentrap, dakterras, veranda, dakkapel en serre;
 • het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van de riolering binnen het  perceel van de woning;
 • het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van boilers, geisers, cv- installaties, gaskachels, houtkachels, warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers, zonwering, rolluiken, alarminstallaties, bliksemafleiders, airco-installaties en sauna’s, mits die goederen in bouwkundig opzicht  onderdeel (gaan) uitmaken van de woning;
 • het (aan)bouwen, vernieuwen (waaronder het slopen en opnieuw opbouwen) en onderhouden van garages, schuren, carports, erkers en  dergelijke wanneer deze zich bevinden op hetzelfde perceel als de woning  en de functie van het bijgebouw gelijk blijft;
 • het aanbrengen van vloerisolatie, kruipruimte-isolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie en andere isolatievormen
 • het aanbrengen en vernieuwen van (dubbel) glas;
 • het onderhouden (waaronder vegen) en vernieuwen van schoorstenen;
 • het onderhouden, vernieuwen en herstellen van een gevel;
 • het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van wandafwerking zoals tegels die zodanig zijn aangebracht dat verwijdering daarvan schade  toebrengt aan de wand als geheel;
 • het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van vloeren die in  bouwkundig opzicht onderdeel (gaan) uitmaken van de woning. Onder  vloeren die in bouwkundig opzicht onderdeel uitmaken van de woning  worden ook vloeren begrepen, die zodanig zijn aangebracht dat  verwijdering daarvan schade toebrengt aan de vloer als geheel. Bedoeld
  worden betonnen gietvloeren, plavuizen, tegels, terrazzo, kunststofvloeren en sommige parketvloeren. Ook het via volledige
  verlijming aanbrengen van (onder)tapijt rechtstreeks op de originele vloer of trap valt onder het verlaagde tarief;
 • het renoveren en herstellen van een bejaardentehuis, aanleunwoning,  appartementencomplex. Alleen die ruimten die ter beschikking staan van  de bewoners (waaronder de gemeenschappelijke ruimten zoals de hal,  trappenhuis, lift en recreatieruimten) worden als woning aangemerkt;
 • het verwijderen van asbest;
 • de werkzaamheden van de uitvoerder van de renovatie- en hersteldienst.
Welke werkzaamheden vallen NIET onder het verlaagde BTW Tarief ?
  • het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van gordijnen;
  • het bestrijden van ongedierte;
  • het glazenwassen van woningen;
  • het slopen van een bestaande woning en het bouwen van een nieuwe
   woning; er is sprake van een nieuw vervaardigd goed;
  • sloopwerkzaamheden die niet in het kader van renovatie- en
   herstelwerkzaamheden plaatsvinden
Heeft u een woning van voor 1980?

Heeft u een woning van voor 1980?

Dan is de kans groot dat de spouwmuren van uw woning niet geïsoleerd zijn, waardoor uw binnenmuren koud en vochtig zijn waardoor uw gehele woning onbehaaglijk aanvoelt. Om de koude en vochtige woning aangenamer te maken gaan bewoners meer stoken, waardoor energiekosten hoog zijn. Veruit de meeste warmte ontsnapt bij woningen via de grote geveloppervlaktes. Het isoleren daarvan is daarom altijd een goede stap.

Laat uw spouwmuren na-isoleren !

Laat uw spouwmuren na-isoleren !

Via een stelsel van boorgaten in uw buitenmuur wordt isolatiemiddel ingebracht waardoor  de gehele gevel wordt geïsoleerd. Het effect daarvan is enorm: uw woning wordt warmer en droger, uw stookkosten gaan drastisch omlaag en ook de geluidsisolatie verbetert. Daarnaast stijgt de waarde van uw woning en verbetert uw energielabel.

Het na-isoleren van de spouwmuren is de meest rendabele isolatievorm.

Geld besparen via https://www.wat-kost-het.be

Hieronder volgt meer informatie over de voordelen van https://www.wat-kost-het.be en waarom u altijd meerdere offertes moet aanvragen
Uw kosten uitrekenen
https://www.wat-kost-het.be is wel zo gemakkelijk
N

+350 kosten overzichten

Benieuwd naar de kosten van iets ? Check dan de ruim 350 kostenbegrotingen van wat-kost-het.be.

N

Eenvoudig oriënteren

https://www.wat-kost-het.be biedt relevante informatie en up-to-date gemiddelde/indicatieve tarieven.

N

Informatie en aanbiedingen aanvragen

Direct online gratis en vrijblijvend informatie en aanbiedingen aanvragen bij gespecialiseerde bedrijven in uw eigen regio. Simpel via https://www.wat-kost-het.be !

Waarom meerdere offertes aanvragen ?

• Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen: zo kunt u goed documentatie, voorstellen en prijzen vergelijken
• Het scheelt u 100 % gegarandeerd geld: er bestaan ALTIJD prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders
• Het is volkomen gratis en vrijblijvend: behalve 1 minuut invulwerk kost het u niets en u bent tot niets verplicht
• Het bespaart u tijd met het zoeken naar verschillende aanbieders bij u in de buurt 
• U ontvangt daarnaast voorstellen en documentatie waardoor uw kennis over het onderwerp zal toenemen !
• Het is crisis: wees geen dief van uw portemonnee en betaal niet teveel !

Hoe u via https://www.wat-kost-het.be veel geld kunt besparen !

 • Via https://www.wat-kost-het.be kunt u al uitgebreid  (indicatieve) prijsinformatie bekijken en u oriënteren
 • Wilt u echter met 100% zekerheid de kosten weten in uw specifieke geval, dan bieden wij extra service
 • Via https://www.wat-kost-het.be kunt u geheel vrijblijvend online een aanvraag doen voor verschillende offertes en documentatie
 • Na ontvangst van uw online aanvraag gaan wij direct voor u aan de slag !
 • Uw aanvraag wordt direct verzonden aan maximaal 6 aangesloten spouwmuurisolatiebedrijven direct bij u in de regio
 • U ontvangt binnen enkele dagen documentatie en prijsopgaves (volledig gratis en vrijblijvend)
 • U kunt op uw gemak documentatie bekijken en prijzen vergelijken
 • U bent tot niets verplicht, maar u zult zien dat de prijzen meestal af zullen wijken en u daardoor eenvoudig geld kunt besparen
Heeft u een klus of project?

Heeft u een klus of project?

Bent u zich  aan het oriënteren over een aankoop of een klus zoals een verbouwing, reparatie of anderszins ?

Oriëntatie en offertes aanvragen via https://www.wat-kost-het.be

Oriëntatie en offertes aanvragen via https://www.wat-kost-het.be

Op https://www.wat-kost-het.be kunt u de gemiddelde of indicatieve kosten van een product of dienst achterhalen. Echter zullen prijzen in specifieke gevallen afwijken. Wilt u gratis en geheel vrijblijvend te weten komen wat het u exact zou gaan kosten ? Dan kan dat ook via https://www.wat-kost-het.be en u kunt daarmee bovendien fors op uw uitgaven besparen!

Simpel online een formulier invullen

Simpel online een formulier invullen

U gaat op de website naar het onderwerp van uw keuze en leest op uw gemak de algemene informatie en de prijsinformatie door. Wilt u zelf  gratis en vrijblijvend documentatie en aanbiedingen ontvangen? Dan kunt u het online aanvraagformulier invullen en op verzenden klikken

Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag met uw aanvraag en zorgt voor verspreiding van uw aanvraag onder maximaal 6 aangesloten partners in uw eigen regio.

Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Oriënteren en vergelijken

Oriënteren en vergelijken

Binnen enkele werkdagen ontvangt u informatie en vrijblijvende prijsopgaves welke u op uw gemak kunt bekijken en natuurlijk vergelijken. Wist u dat u tot wel 50% kunt besparen door offertes te vergelijken?

Handig

Via https://www.wat-kost-het.be kunt u snel en op eenvoudige wijze inzicht krijgen in de gemiddelde kosten die u voor een product of dienst kwijt bent.

Gratis en vrijblijvend

Gebruik van deze website en aanvragen van informatie en offertes is volledig gratis en vrijblijvend.

Vergelijk en bespaar geld

Door in 1 stap offertes aan te vragen bij wel 5 partijen heeft u een goede basis om te vergelijken en eenvoudig geld te besparen.

Wie zijn wij ?

https://www.wat-kost-het.be is een initiatief van Cleveryards BV, specialist in online financiële informatie.

© Wat-kost-het.nl – Meer dan 350 up-to-date kostenoverzichten voor talloze producten en diensten PrivacyDisclaimer