Wat kosten zonnepanelen ?

Informatie & de kosten van zonnepaneleninstallaties met en zonder subsidie

 

Wat kosten zonnepanelen?

 

Informatie en richtprijzen via wat-kost-het.be

Zonnepanelen zijn betaalbaar en rendabel

Zonnepanelen zijn met ruim 75% in prijs gedaald in de laatste 3 jaar.

Zonnepanelen in alle kleuren en maten, geschikt voor elk dak

Platte daken, schuine daken, vrijstaand, geïntegreerd, alle kleuren.

Flink besparen op energiekosten

Jaarlijkse € 300 tot € 500 besparen op elektriciteitskosten

subsidies en premies 2019?

Via wat-kost-het.be kunt u aanbiedingen aanvragen

Wat kosten zonnepanelen?

Op deze pagina geven wij u uitgebreide informatie en indicatieve prijzen voor het laten leveren en plaatsen van zonnepanelensystemen. Tevens kunt u geheel gratis en vrijblijvend documentatie en prijsopgaves aanvragen via wat-kost-het.be bij aangesloten partners in uw eigen regio.

Hoe werkt het?

Het principe is als volgt: onze zon is een middelgrote gloeiende gasbol die al miljarden jaren lang grote hoeveelheden energie afgeeft. Een klein deel van die energie komt op de aarde terecht in de vorm van zonnestraling en zonnewarmte. Door de energie in de zonnestralen kunnen zonnecellen elektrisch geladen worden. Door het koppelen van de zonnecellen op een zonnepaneel wordt de lading vergroot.

Zonnestelsel | Wat kosten zonnepanelen

Onbeperkte en gratis energie via de zon

De dagelijkse zonnestralen die op de aarde komend bevatten voldoende energie om de gehele aarde 1 jaar volledig van energie te voorzien.

Omvormer

Deze zonnestroom is dan nog niet bruikbaar, maar wordt dan via een omvormer omgezet naar de juiste 230 Volt wisselstroom zodat alle aparaten in de woning er gebruik van kunnen maken.

Veelal zit de omvormer aangesloten op het normale elektriciteitsnetwerk van het regionale energiebedrijf. Indien dan meer stroom wordt opgewekt dan benodigd is, wordt dat afgevoerd via dat netwerk. Op momenten dat er meer elektriciteit nodig is dan het zonnepanelensysteem kan leveren, wordt de extra elektriciteit weer afgenomen van het regionale energiebedrijf. Het is dus niet noodzakelijk om een zonnepanelensysteem (of photovoltaïsch systeem zoals het officieel heet) te hebben dat volledig de hele elektriciteitsbehoefte kan dekken.

Door de snelle technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren zijn zonnepanelen dusdanig gevoelig geworden dat zelfs flets daglicht op een sombere winterdag ruim voldoende is om elektriciteit op te wekken.

Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen plaatsen

Binnen 1 dag plaatsing complete systemen voor elk soort dak.

GRATIS OFFERTE ZONNEPANELEN

Bespaar tot wel 45% op zonnepanelen via wat-kost-het.be. Vul onderstaand formulier in en klik op verzenden; het is gratis, u loopt geen enkel risico en u weet gelijk waar u aan toe bent.

LET OP! Aantrekkelijke Energielening tot € 15.000 tegen 0% of 2%

Met een Energielening kunt u werken financieren voor het energiezuiniger maken van uw woning. U kunt tot maximaal € 15.000 lenen van de Vlaamse Overheid. Dat bedrag moet terugbetaald worden over een periode van 8 tot 10 jaar. Rentetarieven bedragen 0% of 2%. Vraag direct via het formulier welk rentepercentage voor u van toepassing is.

Wat kost het gemiddeld?

Zonnepanelen systemen worden overal gezien als dé energiebron van de toekomst waardoor er op Europees en wereldwijd niveau flink gesubsidieerd wordt. Regelmatig komt in het nieuws dat overheden of grote bedrijven volledig overschakelen op zonne-energie. Ook de verdere technische ontwikkeling van betere zonnepanelen wordt flink gesubsidieerd. In België worden regelmatig acties op touw gezet door fabrikanten waarbij forse kortingen via de installateurs zijn te realiseren. Enkele jaren geleden werd de plaatsing van zonnepanelen flink gestimuleerd door de Belgische overheid middels premies en subsidies. Aangezien de prijs van zonnepanelen sterk gedaald is en het rendement sterk verbeterd is, is er voor 2019 vanuit de overheid geen subsidie beschikbaar. Wel kunnen lokale overheden premies verstrekken, dus laat u goed informeren naar de mogelijkheden. Daarnaast geldt er voor woningen die ouder dan 10 jaar zijn een verlaagd btw tarief van 6% voor zonnepanelen.

Voor een gemiddeld huishouden van 3 personen in een gemiddelde woning heeft u voor 100% dekking van uw elektriciteitsbehoefte een installatie nodig die 4.114 kwH per jaar kan genereren.

Hiervoor betaalt u circa € 5.500,- excl. btw en installatie voor. Hierbij wordt uitgegaan van 100% dekking. Indien u bijvoorbeeld 50% wilt afdekken en de rest wil betrekken via het netwerksysteem dan bent u circa € 2.750,- euro kwijt.

 • Prijsdaling zonnepanelen in de afgelopen 3 jaar 75% 75%

Investeren in zonnepanelensystemen is momenteel heel gunstig:

 1. Zonnepaneleninstallaties zijn goedkoper dan ooit in de aanschaf (75% prijsdaling in afgelopen jaren)
 2. Fiscaal aantrekkelijk voor woningen ouder dan 10 jaar (lage btw van 6%)
 3. Forse besparing op jaarlijkse energiekosten 
 4. Tevens ontvangt u een opbrengst voor elektriciteit die u levert aan de energiemaatschappij voor zonnestroom die u niet zelf gebruikt
 5. Terugverdientijd sneller dan ooit
 6. Aantrekkelijke lease en financieringsmogelijkheden (goedkope Energielening)
 7. Goed voor het milieu, uw woningwaarde en het Energielabel
 8. Levensduur van een systeem is circa 25 jaar dus vele jaren gratis elektriciteit
 9. U bent onafhankelijk van energiemaatschappijen en prijsschommelingen op de wereldmarkt
 10. En: eigen energie opwekken is gewoon leuk !
 11. Vraag informatie en offertes aan via wat-kost-het.be en vergelijk en bespaar flink op de aanschaf.

KLIK OP ONDERSTAANDE BANNER EN VUL HET FORMULIER IN (volledig gratis en vrijblijvend; u bent tot niets verplicht)

VRAAG NU GRATIS OFFERTES VOOR ZONNEPANELEN AAN VIA WAT-KOST-HET.BE

Nog meer weten over zonnepanelen?

Extra informatie over zonnepanelen-systemen vindt u hieronder:

Fossiele brandstoffen: duur en eindig

We lezen het dagelijks in de krant en op internet: de benzine of dieselprijs heeft weer een recordhoogte bereikt. Fossiele brandstoffen als olie en steenkool zijn duur en eindig: bij het huidige consumptieniveau zijn we binnen 100 jaar door onze olie en steenkool heen.

Zonne-energie: oneindig, uitbundig en rendabel

Alle energie op aarde, ook die afkomstig is uit fossiele brandstoffen is afkomstig van de zon. De straling van de zon die de aarde jaarlijks bereikt is ruim 2500 keer het totale totale energieverbruik van de gehele wereldbevolking ! Ook in België is er ruim voldoende zonnestraling: de gemiddelde jaarlijkse zonnestraling ligt rond de 1100 kWh per m2 en dat is ongeveer de helft van wat de woestijnen in het Midden-Oosten ontvangen !

Elektriciteit: opgewekt met fossiele brandstoffen

De kosten van het opwekken van elektriciteit zijn direct gelinkt aan de fossiele brandstoffen: bijna 90% van de opgewekte elektriciteit is afkomstig van centrales die draaien op fossiele brandstoffen.

Richtprijzen zonnepanelensystemen 2019

Aantal panelenOpgewekt vermogenPrijs incl.btw (2019)Besparing per jaarTerugverdientijd
71500 kwH€ 3.300 - € 3.800€ 330,0010 - 11,5 jaar
102100 kwH€ 4.100 - € 4.400€ 462,009 - 9,5 jaar
143000 kwH€ 4.700 - € 5.100€ 660,007 - 8 jaar
204300 kwH€ 6.200 - € 7.000€ 946,006,5 - 7,5 jaar
265600 kwH€ 7.900 - € 8.500€ 1.232,006,5 - 7 jaar
In het overzicht zijn richtprijzen aangegeven voor een netgekoppeld zonnepanelensysteem inclusief de gemiddelde jaarlijkse besparing op energiekosten en de daaruit volgende terugverdientijd in jaren. Er is geen rekening gehouden met lage BTW en/of subsidie. Om de besparing per jaar te bepalen is uitgegaan van het elektriciteitstarief van € 0,22 per kwH in 2018. De verwachting is dat in de komende 10 jaar de gemiddelde elektriciteitsprijs zal gaan stijgen waardoor de besparing groter zal zijn dan hierboven is aangegeven. Tevens zal de terugverdientijd korter zijn. Hier is in bovenstaande tabel geen rekening mee gehouden.
Prijzen zonnepaneleninstallaties sterk gedaald.

Uit onderzoek is gebleken dat de prijzen van zonnepaneleninstallaties in de afgelopen drie jaar met maar liefst 75% (!) zijn gedaald wat een enorme impact heeft op de benodigde investering en de terugverdientijd. Ook het sterk verbeterde rendement van zonnepanelen heeft voor een grote toename van zonnepaneleninstallaties in België gezorgd. In steeds meer woonwijken is het een bekend verschijnsel: meerdere zonnepanelen sieren de schuine of platte daken van standaard eengezinswoningen.

Een zonnepaneleninstallatie is tegenwoordig voor veel gezinnen een rendabele optie, niet alleen vanwege de gedaalde aanschafprijzen en de verstrekte subsidies, maar ook vanwege de niet aflatende stijging van energieprijzen. Van 1997 tot en met 2012 zijn de gemiddelde energieprijzen met maar liefst 120% (!) gestegen terwijl de prijzen van andere goederen en diensten met slechts 35% zijn gestegen! De gemiddelde energieprijzen zijn in 2019 ten opzichte van 2018 ook weer gestegen en voor de komende jaren is de verwachting is dat de energieprijzen zullen blijven stijgen.

Op deze pagina kunt u veel informatie lezen over de werking van zonnepanelen, de soorten zonnepaneelinstallaties, wat ze kosten, wat de mogelijke subsidies en terugverdientijden zijn. Tenslotte kunt u - indien gewenst - volkomen vrijblijvend documentatie en prijzen op maat aanvragen bij partners van wat-kost-het.be.

Wat kost het gemiddeld ?

Zonnepanelen systemen worden overal gezien als dé energiebron van de toekomst waardoor er op Europees en wereldwijd niveau flink gesubsidieerd wordt. Regelmatig komt in het nieuws (zoals bijvoorbeeld Apple) dat overheden of grote bedrijven volledig overschakelen op zonne-energie. Ook de verdere technische ontwikkeling van betere zonnepanelen wordt flink gesubsidieerd. In België worden regelmatig acties op touw gezet door fabrikanten waarbij forse kortingen via de installateurs zijn te realiseren. Enkele jaren geleden werd de plaatsing van zonnepanelen flink gestimuleerd door de Belgische overheid middels premies en subsidies. Aangezien de prijs van zonnepanelen sterk gedaald is en het rendement sterk verbeterd is, is er voor 2019 vanuit de overheid geen subsidie beschikbaar. Wel kunnen lokale overheden premies verstrekken, dus laat u goed informeren naar de mogelijkheden. Daarnaast geldt er voor woningen die ouder dan 10 jaar zijn een verlaagd btw tarief van 6% voor zonnepanelen.

Voor een gemiddeld huishouden van 3 personen in een gemiddelde woning heeft u voor 100% dekking van uw elektriciteitsbehoefte een installatie nodig die 4.114 kwH per jaar kan genereren.

Hiervoor betaalt u circa € 5.500,- excl. btw en installatie voor. Hierbij wordt uitgegaan van 100% dekking. Indien u bijvoorbeeld 50% wilt afdekken en de rest wil betrekken via het netwerksysteem dan bent u circa € 2.750,- euro kwijt.

Standalone of netwerk zonnepanelen-installatie

Er zijn twee soorten zonnepanelensystemen, namelijk een zogenaamd standalone systeem en een netwerk systeem. Een standalone systeem werkt volstrekt onafhankelijk van het netwerk van het energiebedrijf. Het grote verschil zit hem in de opslag van de opgewekte elektriciteit. Bij een gemiddelde gebruiker is er sprake van zogenaamde piek- en dalmomenten. Bij piekmomenten is er behoefte aan meer elektriciteit dan dat er standaard geleverd wordt door het PV systeem en bij dalmomenten wordt er meer elektriciteit gegenereerd door het systeem dan dat u op dat moment nodig hebt.

Bij een standalone systeem wordt de teveel gegenereerde elektriciteit opgeslagen in accu’s, terwijl bij een netwerk systeem het wordt doorgegeven aan het netwerk van de energiemaatschappij waarbij u bent aangesloten.

Op het moment dat u een piekmoment hebt bij een standalone systeem wordt de elektriciteit uit de accu’s gehaald, terwijl u bij een netwerksysteem de extra benodigde elektriciteit afneemt van de energiemaatschappij.

Aan het einde van elke maand voert de energiemaatschappij een zogenaamde saldering uit waarbij u hetzij bij moet betalen hetzij terugontvangt.

Een standalone systeem is wat duurder in de aanschaf vanwege de accu’s en vooral geschikt op locaties waar er geen netwerk is zoals bijvoorbeeld bij recreatiewoningen. In België komt een netwerk gekoppeld systeem veruit het meest voor.

Concurrentie is fors

Zonne-energie is al enkele jaren met een enorme opmars bezig en steeds meer installatiebedrijven bieden PV-installaties aan. Door het groeiende aanbod en de dalende prijzen is ook het grote publiek zeer geïnteresseerd in de aanschaf en benutting van deze zonne-energie gedreven installaties. De markt ontwikkelt zich razendsnel en de concurrentie is erg groot tussen de installateurs. Profiteer daarvan: u kunt minimaal enkele honderden tot wel duizend euro op uw investering besparen!

Onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen systemen zijn onderhoudsarm: eenmaal per jaar met een vochtige doek de panelen afnemen is voldoende.

3d impressie

Levensduur zonnepaneelsystemen

Een gemiddeld zonnepanelensysteem heeft een levensduur van 25 tot 35 jaar. Indien u uw systeem na bijvoorbeeld 15 jaar hebt terugverdiend, zult u geld gaan verdienen in plaats van betalen.

Is mijn dak geschikt?

De meest ideale situatie is een situering van de zonnepanelen pal op het zuiden met een hellingshoek van tussen de 30 en 40 graden zonder schaduwinvloeden. Op een plat dak kan dat eenvoudig gerealiseerd worden doordat deze in een frame worden gemonteerd en optimaal kunnen worden afgesteld. Bij een schuin dak geldt dat een situering pal op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten goed is.

Uw dak moet vanzelfsprekend sterk genoeg zijn om de panelen te kunnen dragen en er moet voldoende ruimte zijn. Eén zonnepaneel is circa 1,6 m2 groot.

Conclusie: Wat is wijsheid?

Het is altijd moeilijk te voorspellen wat de energieprijzen in de toekomst gaan doen, want de hoogte van de energieprijzen zijn van veel verschillende factoren afhankelijk en het blijft een kwestie van vraag en aanbod. Daarnaast moet men kijken naar wat er allemaal in de wereld gebeurt (o.a. mondiale conflicten) met name in Rusland, China en het Midden-Oosten. Aangezien de economie in het Westen ook weer aantrekt is ook de vraag naar energie groter. De verwachting is dan ook dat de energieprijzen in de komende jaren zullen stijgen.

Landen als Duitsland en Spanje geven grote subsidies voor zonnepanelensystemen waardoor deze relatief goedkoop in aanschaf worden.

De ervaring leert dat het investeren in een zonnepanelen systeem op meerdere fronten verstandig is; u weet wat elektriciteit u zult kosten in de komende 20 jaar, maar tevens verhoogt u de waarde van uw woning. Kortom, kunt u het betalen, bent u van plan minstens 10 jaar in uw woning te blijven en heeft u een geschikte woning? Dan is investeren in zonne-energie een verstandige zaak! Daarnaast is zonne energie milieuvriendelijker dan het opwekken van elektriciteit met behulp van kolencentrales.

Aanvullende informatie

Extra achtergrondinformatie vindt u hieronder

 

%

Stijging energieprijzen 1997-2012

%

Stijging energieprijzen 1997-2012

120% (!) prijsstijging energie tussen 1997 - 2012

De energieprijzen stegen jaar in, jaar uit. Wist u bijvoorbeeld dat van 1997 tot en met 2012 de gemiddelde energieprijzen met maar liefst 120% zijn gestegen? Dat terwijl alle andere goederen en diensten met 35% stegen. De gemiddelde energieprijzen zijn in 2019 ten opzichte van 2018 ook weer gestegen en voor de komende jaren is de verwachting is dat de energieprijzen zullen blijven stijgen.

Het verlagen van de energiekosten is daarom zeer lonend. Het in gebruik nemen van een zonnepanelensysteem dat zo’n 25 tot 30  jaar meegaat en zorgt voor gratis stroom is dan ook een verstandige beslissing.

Geld besparen via wat-kost-het.be

Hieronder volgt meer informatie over de voordelen van wat-kost-het.be en waarom u altijd meerdere offertes moet aanvragen
Uw kosten uitrekenen
https://wat-kost-het.be is wel zo gemakkelijk
N

+350 kosten overzichten

Benieuwd naar de kosten van iets? Check dan de ruim 350 kostenbegrotingen van wat-kost-het.be.

N

Eenvoudig oriënteren

Wat-kost-het.be biedt relevante informatie en up-to-date gemiddelde/indicatieve tarieven.

N

Informatie en aanbiedingen aanvragen

Direct online gratis en vrijblijvend informatie en aanbiedingen aanvragen bij gespecialiseerde bedrijven in uw eigen regio. Simpel via wat-kost-het.be!

Waarom meerdere offertes aanvragen?

• Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen; zo kunt u goed documentatie, voorstellen en prijzen vergelijken

• Het scheelt u 100% gegarandeerd geld; er bestaan ALTIJD prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders

• Het is volkomen gratis en vrijblijvend; behalve 1 minuut invulwerk kost het u niets en u bent tot niets verplicht

• Het bespaart u tijd met het zoeken naar verschillende aanbieders bij u in de buurt 

• U ontvangt daarnaast voorstellen en documentatie waardoor uw kennis over het onderwerp zal toenemen

• Wees geen dief van uw portemonnee en betaal niet teveel!

Hoe u via wat-kost-het.be veel geld kunt besparen

 • Via wat-kost-het.be kunt u al uitgebreid  (indicatieve) prijsinformatie bekijken en u oriënteren
 • Wilt u echter met 100% zekerheid de kosten weten in uw specifieke geval, dan bieden wij extra service
 • Via wat-kost-het.be kunt u geheel vrijblijvend online een aanvraag doen voor verschillende offertes en documentatie
 • Na ontvangst van uw online aanvraag gaan wij direct voor u aan de slag
 • Uw aanvraag wordt direct verzonden aan maximaal 6 aangesloten zonnepanelen leveranciers direct bij u in de regio
 • U ontvangt binnen enkele dagen documentatie en prijsopgaven (volledig gratis en vrijblijvend)
 • U kunt op uw gemak documentatie bekijken en prijzen vergelijken
 • U bent tot niets verplicht, maar u zult zien dat de prijzen meestal af zullen wijken en u daardoor eenvoudig geld kunt besparen
Heeft u een klus of project?

Heeft u een klus of project?

Bent u zich  aan het oriënteren over een aankoop of een klus zoals een verbouwing, reparatie of anderszins ?

Oriëntatie en offertes aanvragen via https://wat-kost-het.be

Oriëntatie en offertes aanvragen via wat-kost-het.be

Op wat-kost-het.be kunt u de gemiddelde of indicatieve kosten van een product of dienst achterhalen. Echter zullen prijzen in specifieke gevallen afwijken. Wilt u gratis en geheel vrijblijvend te weten komen wat het u exact zou gaan kosten ? Dan kan dat ook via wat-kost-het.be en u kunt daarmee bovendien fors op uw uitgaven besparen!

Simpel online een formulier invullen

Simpel online een formulier invullen

U gaat op de website naar het onderwerp van uw keuze en leest op uw gemak de algemene informatie en de prijsinformatie door. Wilt u zelf  gratis en vrijblijvend documentatie en aanbiedingen ontvangen? Dan kunt u het online aanvraagformulier invullen en op verzenden klikken

Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag met uw aanvraag en zorgt voor verspreiding van uw aanvraag onder maximaal 6 aangesloten partners in uw eigen regio.

Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Oriënteren en vergelijken

Oriënteren en vergelijken

Binnen enkele werkdagen ontvangt u informatie en vrijblijvende prijsopgaven welke u op uw gemak kunt bekijken en natuurlijk vergelijken. Wist u dat u tot wel 45% kunt besparen door offertes te vergelijken?

Handig

Via wat-kost-het.be kunt u snel en op eenvoudige wijze inzicht krijgen in de gemiddelde kosten die u voor een product of dienst kwijt bent.

Gratis en vrijblijvend

Gebruik van deze website en aanvragen van informatie en offertes is volledig gratis en vrijblijvend.

Vergelijk en bespaar geld

Door in 1 stap offertes aan te vragen bij wel 5 partijen heeft u een goede basis om te vergelijken en eenvoudig geld te besparen.

Wie zijn wij?

Wat-kost-het.be is een initiatief van Cleveryards BV, specialist in online financiële informatie.

© Wat-kost-het.be – Meer dan 350 up-to-date kostenoverzichten voor talloze producten en diensten PrivacyDisclaimer