Wat kost een behanger ?

Informatie over behangen en de kosten van een behanger
Wat kost behangen

Voorbereiding behangen

Ga ik zelf behangen of laat ik het doen? Besef wel dat hoe dunner het behang is, hoe moeilijker de klus. Ook als er een patroon in het behang zit, is het een lastiger karwei.

Als je zelf wilt gaan behangen, dan is een goede voorbereiding het halve werk. Indien nodig moet eerst het oude behang van de muren gehaald worden. Als er maar één laag glad papierbehang stevig op de muur zit, hoeft u het er niet af te halen voordat u er een nieuwe laag op aanbrengt. Als er echter al twee lagen opzitten, kan een derde laag behang teveel zijn omdat gewone behanglijm niet op een flinke belasting is gemaakt. En kan het behang dus gaan loslaten. U kunt de hechting van het behang testen door er met uw hand over het oppervlak te gaan. Als er een krakend geluid is, dan zit het behang los en moet het verwijderd worden. Controleer ook met een plamuurmes de hechting op de naden en hoeken.

Indien het behang in een ruimte hangt waar veel gerookt wordt of waar vetdampen zijn zoals bijvoorbeeld bij een open keuken, dan kan het behang vettig zijn waardoor de volgende behanglaag minder goed hecht. Is dit het geval, haal dan het oude behang er af.

Voor het verwijderen van behang moet het vochtig worden gemaakt zodat de behanglijm op kan lossen. Heeft u echter gipskartonplaat als ondergrond, dan mag dit niet en moet u droog afsteken.

Behang verwijderen kan met behulp van een stoomapparaat, maar een spons met afwasmiddel en warm water wil ook goed werken. Er bestaan ook speciale behanginweekmiddelen op de markt die je op moet lossen in water en dan op het behang moet smeren (of spuiten met een plantenspuit). Wanneer het voldoende is ingewerkt, kan het behang worden afgestoken. Restanten van de oude natte behanglijm kunt u met behulp van een rubberen ruitentrekker verwijderen. Tussendoor wel steeds even schoonmaken!

Zorg er vervolgens voor dat de muur zo egaal mogelijk is en dat schroefjes, spijkers, stopcontacten en plinten verwijderd zijn. Ideale omstandigheden om te behangen zijn een temperatuur van ca. 18 à 19 ºC en een tochtvrije kamer. Daarnaast is het aan te raden om de vloer af te dekken met folie of een paar oude lakens zodat er geen lijm op kan komen.

Soorten behang

Bij het kiezen van behang moet u niet alleen een behang kiezen wat u mooi vindt, maar bedenk ook of het behang wel praktisch is in de ruimte waarvoor u het wilt gebruiken. Er bestaan verschillende soorten behang zoals bijvoorbeeld grondpapier, reliëfbehang, voorbedrukt behang, vinylbehang etc.

Grondpapier vormt een gladde ondergrond voor behang of verf op muren en plafonds en is er in verschillende kwaliteit.

Reliëfbehang heeft een ingeperst decoratiepatroon in reliëf. Het is verkrijgbaar in allerlei dessins, is gemakkelijk aan te brengen en het verbergt vlekken goed en is duurzaam als het is geverfd. Structuur-vinyl heeft een oppervlaktepatroon met sterk reliëf dat oneffenheden maskeert en niet platgedrukt kan worden. Hiedoor is dit behang geschikt voor in een hal of in een kinderkamer. Het is wel duurder dan reliëfbehang, maar heel gemakkelijk aan te brengen en droog verwijderbaar.

Voorbedrukt behang is er in allerlei kleuren en patronen en kan worden afgesponsd. Nadeel is dat het niet heel duurzaam is. Dit soort behang kan dus het beste worden gebruikt in kamers waar het niet erg slijt. Hoe dunner het behang, hoe sneller het scheurt bij het aanbrengen ervan.

Vinylbehang heeft een zeer sterke, vaak afschrobbare pvc-toplaag die bestand is tegen stoom, vocht en schimmel. Ook hier is er keuze genoeg wat betreft kleuren, patronen en reliëf. Vinylbehang is gemakkelijk aan te brengen en ook droog te verwijderen. Reliëf-vinyl is dik en sterk en goed geschikt voor keukens en badkamers doordat het een waterafstotende bovenlaag heeft, wat bestand is tegen stoom, condens en vet spetters.

Plan het behangwerk

Begin niet zomaar met behangen, maar denk eerst goed na waar u gaat beginnen en hoe u het aan gaat pakken. Als u een behang met een groot patroon wilt aanbrengen dat het meest tot zijn recht komt op de belangrijkste muur, of als de kamer een punt heeft dat de aandacht trekt (denk aan een raam of een open haard) dan moet u de eerste baan in het midden hangen en naar weerskanten werken. Laat een smallere baan uitkomen op een minder opvallende plaats en ga daar dan niet verder. Ga vanaf de andere kant van de eerste baan verder totdat u weer uitkomt bij die minder opvallende plaats.

De lengte van een baan is de afstand tussen plafond en plint plus 10 centimeter extra. Zit er een patroon in het behang (twee verspringende pijltjes op de rug), leg dan een afgeknipte baan op een onafgeknipte baan en verschuif hem net zolang tot het patroon zuiver aansluit.

Behang tips

Heeft u geen behangtafel tot uw beschikking en wilt u er geen huren, dan kunt u natuurlijk ook een gladde deur gebruiken. Rol het behang, met de decorkant naar boven, uit op de behangtafel. U kunt lijm op de behangtafel voorkomen door de lijm vanuit het midden van de baan naar de ene kant aan te brengen en dit te herhalen naar de andere kant. Een handige tip om lijmdruppels te voorkomen is door een touwtje losjes over de emmer behanglijm te spannen. Hier kan de kwast op steunen èn u kunt hierlangs de overtollige lijm aan afvegen in plaats van aan de rand van de emmer.

Als u onregelmatigheden wilt verbergen, doordat bijvoorbeeld de verticale lijnen in een kamer niet loodrecht zijn, dan kuntg u het beste een behang met een niet-regelmatig patroon kiezen en dus geometrische motieven en gestreepte patronen vermijden, want die versterken de onregelmatigheid juist.

Laat ook alle behangbanen dezelfde tijd inweken met de lijm, anders krijgt u verschil in papier uitzetting. Let op! Sommige behangen moeten tweemaal worden ingelijmd. Dit staat op de rol.

Bij behang met een verhoogde structuur of met losse vezels mag je nooit de naden met een nadenroller aandrukken, want dan beschadigt u het behang. Klop de randen vast met een zachte borstel.

Heeft u voorgelijmd behang? Druk het behang dan niet te hard aan, anders drukt u de lijm weg en plakt het niet meer goed.

“Stortend” behang betekent dat u de banen om en om ondersteboven moet plakken.

Overige materialen

De kans is groot dat u een aantal van de overige materialen al heeft liggen, of dat u daar via vrienden en kennissen aan kunt komen. Zorg er in ieder geval voor dat u toch een plamuurmes tot uw beschikking heeft, al was het maar om bepaalde kleine randjes weg te kunnen halen. Verder kunt u gebruik maken van een lijmborstel en een afbreekmes. Ook kunt u niet zonder de bekende tafel, waarop u de rollen kunt plaatsen voordat u ze op de muur aanbrengt. Ga bij uw kennissen en vrienden langs wie bepaalde spullen heeft staan en ga op zoek naar de mogelijkheden qua verhuur wanneer u nog wat onderdelen mist. Ook dit kost u maximaal een paar tientjes, waardoor u voor ongeveer € 100,- alle spullen in huis heeft die u nodig heeft om te gaan behangen.

Kosten van de behangrollen

De behangrollen zelf zorgen voor de meeste kosten op het moment dat u gaat behangen. De prijs van een rol behang loopt uiteen van €10 – €50, afhankelijk van het materiaal en de vormgeving. Het is verstandig om een behang te kiezen dat qua kwaliteit goed past bij de levensduur waar u op rekent. Gaat het om behang voor de kamer van uw kind en schat u in dat uw kind het behang na een jaar of 3 – 4 waarschijnlijk weer zat zal zijn en zal willen vervangen? Dan is het uiteraard niet verstandig om een duur behang aan te schaffen, terwijl u daar wel goed mee uit de voeten kunt in uw woonkamer die u de komende 10 jaar niet meer aan wenst te passen. Het meer stevige behang is wat duurder, maar zorgt er bijvoorbeeld wel voor dat het beter tegen een buts kan, of dat u de mogelijkheid heeft om vuil er van af te wassen. Met name dit laatste is erg interessant wanneer u in de eetkamer of de keuken gebruik wenst te maken van behang. De kans is dan namelijk groot dat er een keer vuil op komt, iets wat u er natuurlijk graag vanaf wenst te kunnen poetsen. Laat de kosten voor het behang daar dus iets verder oplopen, om de goede kwaliteit aan te kunnen schaffen

Prijzen behanger

Heb je toch besloten om het behangen liever uit te besteden? Dan zijn de kosten afhankelijk van het soort behang dat je hebt uitgekozen, het aantal m2, of het inclusief de lijm en het behang is of niet, eventuele reiskosten en het voorwerk dat er eventueel moet worden gedaan (zoals behang verwijderen etc.). Let dus op bij het aanvragen van verschillende offertes dat je geen appels met peren vergelijkt. Sommige behangers gaan in hun offerte uit van een prijs per m2, andere weer van een uurprijs of een totaalprijs. De gemiddelde prijs per m2 ligt rond de € 6,- per m2.

Huur een behangstomer

Zit er op dit moment al behang op de muur en is het van belang dat dit er eerst goed afkomt, voordat u aan de slag kunt met het nieuwe behang? Houd er rekening mee dat het niet gemakkelijk is om behang van de muur te krijgen, zeker niet wanneer het er al een groot aantal jaren op zit. Het is in dat geval verstandig om een behangstomer te huren. Het kost u meer dan wanneer u alleen een plamuurmes wenst te gebruiken, maar de paar tientjes die u aan huur betaalt zijn het meer dan waard. Probeer alle muren in 1 dag vrij te krijgen van het bestaande behang. Op die manier hoeft u de behangstomer maar zo kort mogelijk te huren en kunt u besparen op de totale kosten voor de werkzaamheden.

wat kost een behanger

Oplossen behangproblemen

Probleem Oorzaak Reparatie Voorkomen
Naden trekken open Behang krimpt te sterk na het aanbrengen. Verwijder de betrokken baan en breng een nieuwe aan. Koop een goede kwaliteit behang; bereid de wand goed voor; lijm volgens de instructies in en laat niet te lang inweken; laat naden iets overlappen.
Randen en hoeken krullen na droging om De naden te sterk nagerold. Lijm de betrokken delen met een sterkere lijm in. Rol de naden niet direct na het plakken na; wacht tot het behang iets is aangedroogd. Rol slechts één keer na.
Luchtblazen Verschillende oorzaken. Spuit aan de bovenkant van blaas met injectiespuit wat lijm naar beide kanten. Druk blaas voorzichtig aan. Lijm behang gelijkmatig dik in; zorg dat de wand overal even sterk zuigt en laat het behang voldoende lang inweken.
Opgedroogde lijm Niet afgewassen voor het drogen. U kunt het van sommige behangsoorten makkelijk afwassen met schoon water; beschadig het behang niet. Nevel van te voren in en laat de lijm week worden . Veeg overtollige lijm bij het behangen zorgvuldig weg met schoon water en een spons. Dep wat droog met schone handdoek.

Geld besparen via https://www.wat-kost-het.be

Hieronder volgt meer informatie over de voordelen van https://www.wat-kost-het.be en waarom u altijd meerdere offertes moet aanvragen
Uw kosten uitrekenen
https://www.wat-kost-het.be is wel zo gemakkelijk
N

+350 kosten overzichten

Benieuwd naar de kosten van iets ? Check dan de ruim 350 kostenbegrotingen van wat-kost-het.be.

N

Eenvoudig oriënteren

https://www.wat-kost-het.be biedt relevante informatie en up-to-date gemiddelde/indicatieve tarieven.

N

Informatie en aanbiedingen aanvragen

Direct online gratis en vrijblijvend informatie en aanbiedingen aanvragen bij gespecialiseerde bedrijven in uw eigen regio. Simpel via https://www.wat-kost-het.be !

Waarom meerdere offertes aanvragen ?

• Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen: zo kunt u goed documentatie, voorstellen en prijzen vergelijken
• Het scheelt u 100 % gegarandeerd geld: er bestaan ALTIJD prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders
• Het is volkomen gratis en vrijblijvend: behalve 1 minuut invulwerk kost het u niets en u bent tot niets verplicht
• Het bespaart u tijd met het zoeken naar verschillende aanbieders bij u in de buurt 
• U ontvangt daarnaast voorstellen en documentatie waardoor uw kennis over het onderwerp zal toenemen !
• Het is crisis: wees geen dief van uw portemonnee en betaal niet teveel !

Hoe u via https://www.wat-kost-het.be veel geld kunt besparen !

  • Via https://www.wat-kost-het.be kunt u al uitgebreid  (indicatieve) prijsinformatie bekijken en u oriënteren
  • Wilt u echter met 100% zekerheid de kosten weten in uw specifieke geval, dan bieden wij extra service
  • Via https://www.wat-kost-het.be kunt u geheel vrijblijvend online een aanvraag doen voor verschillende offertes en documentatie
  • Na ontvangst van uw online aanvraag gaan wij direct voor u aan de slag !
  • Uw aanvraag wordt direct verzonden aan maximaal 6 aangesloten spouwmuurisolatiebedrijven direct bij u in de regio
  • U ontvangt binnen enkele dagen documentatie en prijsopgaves (volledig gratis en vrijblijvend)
  • U kunt op uw gemak documentatie bekijken en prijzen vergelijken
  • U bent tot niets verplicht, maar u zult zien dat de prijzen meestal af zullen wijken en u daardoor eenvoudig geld kunt besparen
Heeft u een klus of project?

Heeft u een klus of project?

Bent u zich  aan het oriënteren over een aankoop of een klus zoals een verbouwing, reparatie of anderszins ?

Oriëntatie en offertes aanvragen via https://www.wat-kost-het.be

Oriëntatie en offertes aanvragen via https://www.wat-kost-het.be

Op https://www.wat-kost-het.be kunt u de gemiddelde of indicatieve kosten van een product of dienst achterhalen. Echter zullen prijzen in specifieke gevallen afwijken. Wilt u gratis en geheel vrijblijvend te weten komen wat het u exact zou gaan kosten ? Dan kan dat ook via https://www.wat-kost-het.be en u kunt daarmee bovendien fors op uw uitgaven besparen!

Simpel online een formulier invullen

Simpel online een formulier invullen

U gaat op de website naar het onderwerp van uw keuze en leest op uw gemak de algemene informatie en de prijsinformatie door. Wilt u zelf  gratis en vrijblijvend documentatie en aanbiedingen ontvangen? Dan kunt u het online aanvraagformulier invullen en op verzenden klikken

Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag met uw aanvraag en zorgt voor verspreiding van uw aanvraag onder maximaal 6 aangesloten partners in uw eigen regio.

Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Oriënteren en vergelijken

Oriënteren en vergelijken

Binnen enkele werkdagen ontvangt u informatie en vrijblijvende prijsopgaves welke u op uw gemak kunt bekijken en natuurlijk vergelijken. Wist u dat u tot wel 50% kunt besparen door offertes te vergelijken?

Handig

Via https://www.wat-kost-het.be kunt u snel en op eenvoudige wijze inzicht krijgen in de gemiddelde kosten die u voor een product of dienst kwijt bent.

Gratis en vrijblijvend

Gebruik van deze website en aanvragen van informatie en offertes is volledig gratis en vrijblijvend.

Vergelijk en bespaar geld

Door in 1 stap offertes aan te vragen bij wel 5 partijen heeft u een goede basis om te vergelijken en eenvoudig geld te besparen.

Wie zijn wij ?

https://www.wat-kost-het.be is een initiatief van Cleveryards BV, specialist in online financiële informatie.

© Wat-kost-het.nl – Meer dan 350 up-to-date kostenoverzichten voor talloze producten en diensten PrivacyDisclaimer